Jídelníček je klíčovou složkou výkonnosti cyklisty

Autor

Ideálně vyladěný motor, respektive v případě cyklisty vlastní tělo je klíčem k radosti z pohybu. Drastický trénink ani sebelepší odpočinek spojený s regenerací nezaručí sportovci patřičnou výkonnost, pokud nebude dbát o patřičný energetický přísun, který si cyklistika žádá. Zejména v případě hobby cyklistů je stravování často podceňovanou, nicméně nesmírně důležitou složkou budování formy.

Jídelníček je klíčovou složkou výkonnosti cyklisty

kpz nutrend stanek


Stravování a ideální váha jsou častým tématem v jakékoliv sportovní komunitě, cyklistickou nevyjímaje. Mnozí milovníci kol během jara při vidině letních měsíců bezhlavě řeší váhu, protože při prvních vyjížďkách za kolegy zaostávají. Hladoví, sportovní zátěží se snaží redukovat kilogramy bez současného vhodného doplňování energie, tudíž efekt je prakticky nulový. V mnoha případech spíše škodlivý. Jak by měl vypadat stravovací režim sportovce na amatérské úrovni?

Stravování amatérského sportovce

„Již v průběhu zimy by měli sportovci myslet na optimální tělesnou hmotnost, kterou budou mít z kraje sezóny. Jarní nárazová redukce hmotnosti často probíhá na úkor síly, což se samozřejmě promítne na následné výkonnosti, a proto je třeba příjmem potravy pracovat po delší dobu. Například je vhodné částečně nahrazovat běžné přílohy čerstvou zeleninou tak, aby porce jídla po stránce hmotnosti zůstaly stejné, nicméně tělo díky čerstvé zelenině dostává více živin,“ vysvětluje Michal Tůček, stravovací expert z firmy Nutrend.

 

Obecně platí, že v ideálním jídelníčku by měly mít zastoupení sacharidy, tuky i bílkoviny. Správná snídaně může obsahovat například cereálie, celozrnné pečivo, máslo zaručující příjem mastných kyselin, plátkový sýr, dětskou šunku (má nižší obsah konzervačních látek a člověk nezatěžuje tělo látkami, které nepotřebuje). V dopoledních hodinách je také vhodné čerstvé ovoce, které obsahuje kromě cukrů a vlákniny i důležité enzymy.

Svačinu může představovat již zmíněné ovoce, alternativou je sýr cottage s celozrnným pečivem. Pokud nejste v tréninku a chcete tělu dodat bílkovinu, tak lze použít jako vhodnou alternativu svačiny proteinový nápoj.

borůvka

Oběd by pak neměl obsahovat nic těžkého. Vhodné je například krůtí maso, ryba, vařené brambory, těstoviny, zelenina, rýže. „Základním předpokladem u zeleniny je čerstvost, protože v opačném případě dochází ke ztrátě enzymů přispívajících například k trávení,“ vypravuje Tůček.

Odpoledne se zaměřte na bílkoviny a sacharidy

Odpolední svačina stejně jako večeře by měla mít dostatečné zastoupení v bílkovinách. Samozřejmě pokud přijdete z práce a vyrazíte na trénink, měly by být ve stravě přítomny i sacharidy a tuky. Čím delší sportovní výkon vykonáváte, tím větší objem sacharidů byste měli doplňovat díky velkým ztrátám glykogenu.

Samozřejmostí by mělo být dostatečné množství tekutin, ideálně zastoupených například v slabším zeleném čaji nebo třeba i v čisté vodě. „Obrovským zlozvykem posledních let se staly energetické nápoje. Obsahují velké množství rychlých cukrů, ale také vysoké hodnoty stimulačních látek, které z dlouhodobého hlediska nejsou pro organismus přínosné,“ upozorňuje Tůček.

Nepravidelný a nedostatečný přísun potravin může mít naprosto fatální následky. Vynechávání svačin, v některých případech dokonce snídaní, postihuje negativně zdroje energie, které tělo potřebuje i na amatérské úrovni.

Doplňky stravy dodají energii


Pokud se pustíte do tréninku, je potřeba myslet na vhodné doplňky. Dvě hodiny před fyzickou aktivitou jsou ideální ovesné vločky, v případě závodu či tréninku doplněné o ovoce, pokud člověk netrpí intolerancí, je možné dopřát si mléko, v opačném případě je řešením kombinace vloček s vodou.

nutrend
*Kvalitní energetické tyčinky a gely jsou skvělým zdrojem energie

„Během tréninku je pak ideální třeba doplněk v podobě energetické tyčinky. Alternativním zdrojem energie jsou speciální energetické gely. Díky jejich použití vydrží naše tělo pracovat po delší dobu,“ vysvětluje expert společnosti Nutrend, která se na takový sortiment specializuje. „Samozřejmostí v dnešní době je také používání iontových nápojů. V jedné dávce člověk získává okolo třiceti gramů sacharidů, které tělo využije v průběhu aktivity.“

Po větším sportovním výkonu je vhodné použít regenerační prvek. Je jasné, že pro každého je větší sportovní výkon něco jiného. Neexistuje jednotné měřítko. Pokud se zaměříte na intervalový trénink, bude šedesát minut představovat totální vyčerpání stejně jako vyjížďka trvající čtyři hodiny. „Vždy je třeba zohlednit délku a intenzitu aktivity. Čím je tréninkový proces delší, je větší ztráta zásoby energie - glykogenu.

Není výjimkou, že odborníci z Nutrendu občas naráží na názory veřejnosti o prospěšnosti různých „chemických přípravků“. Pokud však sáhnete po skutečně osvědčených prostředcích, nepůjde o marnou investici. „Snažíme se lidem poskytovat servis, z něhož vyplývá jistý komfort. Sportovci by si měli také uvědomit, že je například velmi důležité použití produktů ve správnou chvíli,“ zdůrazňuje Tůček.

T-Mobile Česká Enduro Serie

Autor T-Mobile Česká Enduro Serie

9. ročník T- Mobile České Enduro Serie reprezentuje původní myšlenku MTB: návrat k přírodě a přátelské neformální atmosféře a zároveň kombinuje všechny MTB dovednosti - vytrvalost, techniku, strategii a rozvahu.

Generální partnerT-Mobile
Hlavní partneřiTREK
Merida
Horsefeathers
MTBiker
Norco
MONZAS
Generální mediální partnerNova
Hlavní mediální partnerHit rádio
Nova Sport
PartneřiSportHelp
Cyklostar
DodavateléBikeporn
MTBiker
FDF Bike shop
ACI
Kastar
Katmar
BG
Lipence
TKF
Mediální partneřiMTBs
Pinkbike
Bike and Ride
Partneři závoduGiant
Camelbak